RSS Feed

Proteste anti-proiect de lege Roșia Montană și de exploatare a gazelor de șist în toată țara

vezi toate articolele de
31 Aug 2013 la 19:48 2 comentarii 1002 vizualizari.

Guvernul se află pe ultima sută de metri în procesul de demarare a proiectului de la Roşia Montană. Guvernul a creat un proiect de lege care să permită demararea proiectului minier de la Roşia Montană. Legea ar putea să fie votată de parlamentari și pentru ca aceasta să nu se întâmple în București și în toată țara (aici aveți lista orașelor) se organizează mâine, 1 septembrie, un protest de stradă împotriva intenţiilor politicienilor de a demara proiectul Roşia Montană.(mai multe amănunte despre ceea ce implică proiectul citiți aici și aici și într-o mulțime de alte texte peste tot pe internet)

Am înțeles că protestului de dumincă li s-au alăturat şi cei care luptă împotriva intenţiilor guvernului de a permite în continuare explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice care vine cu nenumărate riscuri pentru populația din zonă așa cum de altfel am scris și în aprilie anul trecut și dau un fel de refresh acum.

Potrivit fişei informative pentru România, publicată pe site-ul firmei Chevron scrie cam aşa:

Chevron a început demersurile pentru explorarea gazelor naturale închise în formațiuni de șisturi bituminoase în România în 2010. În anul respectiv, companiei Chevron i s-au alocat trei blocuri de teren în regiunea Dobrogea din sud-estul României: Blocul 17 (Costinești), Blocul 18 (Vama Veche) și Blocul 19 (Adamclisi). Blocurile au o suprafață totală de aproximativ 2.700 km2. La începutul anului 2012, demersurile Chevron se aflau în etapele finale în vederea obținerii aprobărilor guvernamentale pentru contractele de concesiune pentru aceste blocuri. În februarie 2011, Chevron a obținut concesionarea zonei EV-2 Bârlad, pe care o deține și o operează. Această concesiune are o suprafață de 6.300 km.

În SUA, APM  (Agenţia de Protecţie a Mediului SUA) a investigat efectele fracturării hidraulice din Alabama la un moment dat însă rezultatul a fost unul de genul: da, frate, este o metodă toxică dar cu toate acestea nu reprezintă niciun risc. Adică o absurditate. A apărut apoi în plină glorie, în 2005 – momentul vidului legislativ Halliburton cu privire la actul apei potabile care le autorizeaza pe companiile de foraj petrolier şi gazeifer să injecteze produse toxice experimentale direct în interiorul sau în apropierea rezervelor de apă potabilă. Actul a fost rapid adoptat de administraţia Bush – probabil şi datorită unui lobby bine făcut. Nici nu e de mirare, Dick Cheney, înfiinţase când a ajuns vicepreşedinte un Comitet Naţional al Energiei (Energy Task Force). Membri acestui comitet s-au întâlnit de 40 de ori cu liderii pieţei industriale (PFC Energy, BP, Royal Dutch Shell, American Petroleum Institute, Enron, etc ) şi doar o singură dată cu grupurile de protecţie a mediului. Energy Task Force şi cei 100 de milioane de dolari strânşi pentru lobby din sponsorizările industriilor şi-au făcut bine treaba. Astfel actul despre care vă spuneam mai sus a avut un succes pe toate fronturile. Iar studiile ştiinţifice şi informaţiile despre întregul procedeu s-au oprit începând cu acel moment.

Când preşedintele îi cere administraţiei sale să nu investigheze, să favorizeze industriile, ştim foarte bine să facem asta – spune Weston Wilson – Agenţia de Protecţie a Mediului a Statelor Unite (unde lucrează de 20 de ani). Eu una îl cred. Mai ales când apare o lege, cum e legea Hinchey, care într-un singur paragraf reuşeşte să scutească fracturarea hidraulică de respectarea Legii pentru Protejarea Apei Potabile.

A şi-mi place tare mult partea despre desecretizarea substanţelor folosite în fisurare, cele care potrivit Legii Apei Potabile din SUA ar fi trebuit să fie făcute publice – cerută insistent de doamna De Gette, membră a Congresului în cadrul unei şedinţe speciale despre exploatarea gazului de şist, care a avut loc în Congresul SUA. Un domn din tabăra lobiştilor, care pare iniţial foarte sigur că fracturarea histraulică nu afectează în niciun fel apa potabilă, se bâlbâie, refuză, se fâstâceşte, minte cât poate dar până la urmă se apucă de recitat: acid clorhidric, glutaraldehyde, persuflat de amoniu, dimetilformaldehidă, sare de bor, clorură de potasiu, etc. Astea toate ajung în apă. Un alt raport de laborator cerut de regizorul documentarului arăta că apa dintr-un râu aflat în apropierea unei astfel de pompe de exploatare conţinea un nivel de: bariu şi strontiu, fier, clorit şi conductivitate foarte ridicată (apa distilată are conductivitate 0, aceasta avea 32.800). Cel mai rău era că apa conţinea două substanţe active din albastru de metilen, substanţe pe care nu e foarte indicat să le bei.

Dar nu doar apa este infestată, mai există şi aerul care devine la fel de periculos în jurul acestor baze de exploatare. O atestă raportul primarului unui orăşel aflat pe punctul de întâlnire a zece conducte de transport de gaze. Ele transportă 300 de milioane de metri cubi de gaz zilnic. Toate locurile în care mai multe conducte se întâlnesc au o staţie de compresie care comprimă gazul ce intră în conducte. Acestea aruncă apoi gazul natural în aer, toate firmele vor spune exact acelaşi lucru – cum că gazul nu rămâne în aerul de deasupra staţiei, sau zonei în care se află aceaste. Însă adevărul e că genul acesta de explicaţii sunt doar pentru naivi, în realitate se întâmplă ca gazele respective să rămână sub formă de nor chiar în zona exploatată. Şi avem aşa: substanţe cancerigene şi neurotoxine. Lista e beton: benzen, disulfura de dimetil, disulfura metil etil, trimetil benzen, dietil benzen, tetrametil benzen, naftalină, sulfură de carbon, disulfură de carbon, metil şi dimetil piridină, etc. Toate acestea cauzează: diverse forme de cancer, leziuni cerebrale, malformaţii embrionilor umani şi nu numai, fisuri ale măduvei osoase, hemoliză, plus diverse alte boli. Și acestea toate doar la o primă evaluare. Urmăriți documentarul Gasland, găsiți informații tehnice complete despre metoda fracturării hidraulice.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 2 comments

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!