RSS Feed

Edith Piaf: Pentru dragoste plătești cu lacrimi amare

vezi toate articolele de
19 Dec 2013 la 08:01 4 comentarii 1133 vizualizari.

Edith Piaf s-a născut în 1915 (19 decembrie) în cartierul muncitoresc Belleville din Paris. Încă din 1870 cartierul atrăsese valuri de imigranți care prin amestecul diverselor stiluri au creat un stil muzcal nou – șansoneta franceză. Elitei pariziene de atunci i se părea că șansoneta are o valoare culturală îndoielnică și că este lipsită de gust.

Se spune că în urma unei conjunctivite agresive, Edith Piaf ar fi rămas oarbă o bună parte din copilărie, o problemă frecvent întâlnită în acei ani în rândurile copiilor săraci de până în 7 ani. Piaf a fost descoperită de către Louis Leplée în timp ce cânta pentru bani pe o stradă din Paris și a devenit în scurt timp foarte populară prin localurile de cabaret din Paris. Acesta o descria: Edith Piaf, o fetiţă cu chipul palid şi îndurerat.

Piaf n-a renunțat la cântecele ei chiar dacă jargonul folosit în texetele acestora deranja urechile atât de fine ale establișmentului din Paris care a desconsiderat-o în cea mai mare parte a vieții sale. Poliția franceză a acuzat-o pentru uciderea lui Louis Leplée – cel care o descoperise. Într-un final acuzațiile poliției au fost retrase însă presa nu și-a încetat atacurile la adresa lui Piaf învinuind-o inclusiv de moartea fetiței sale de doi ani, bolnavă de meningită. Această tragedie însă n-a fost singura din viața cântăreței. În 1947, iubitul său (singurul despre care cântăreața declarase vreodată că îi este suflet pereche), Marcel Cerdan a murit într-un accident aviatic iar apoi, din 1956, după un accident grav de mașină, Edith Piaf a devenit dependentă de morfină. A murit la 47 de ani, bolnavă de cancer. Biserica Catolică a refuzat să se ocupe de înmormântarea sa în schimb oamenii din întreg Parisul au condus-o pe ultimul drum. Cel mai drag prieten al ei, Jean Cocteau a murit câteva ore mai târziu în aceeași zi.

Piesa La Vie En Rose care a făcut-o celebră pe plan internațional a fost lansată în perioada în care Parisul era eliberat de sub ocupația germană. O altă piesă extrem de apreciată Non, Je Ne Regrette Rien a fost o replică la adresa moraliștilor care o acuzau de imoralitate.


În 2008, actrița Marion Cotiliard a căștigat premiul Oscar pentru rolul lui Edith Piaf din filmul biografic La vie en rose al regizorului Olivier Dahan.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 4 comments
 • 1

  Nu mi-a plăcut Edith Piaf. N-am organul respectiv!

 • 2

  Mie-mi place, e drept, n-o ascult toata ziua – buna ziua. Non, je ne regrette rien a fost dedicat Legiunii Franceze youtube.com/wat../

 • 3

  În aceste condiţii, soluţia optimă, când vom fi împreună într-un loc: nu vom asculata Edith Piaf!

 • 4

  Eh, sa nu exageram cu dragostea…

  Piaf a fost o nimfomana mare consumatoare de barbati. In termenii specifici de azi a fost ceea ce se numeste dependenta de sex. Dragoste, mai putin.

  Era genul de femeie pe fruntea careia scria “BUCLUC”.

  Ca interpreta nu avea calitati deosebite, din contra, avea un timbru enervant, dar marele ei merit a fost ca reusea sa scoata tot ce era mai bun artistic din cei care au inconjurat-o. Si n-au fost putini.

  Era un soi de activator si catalizator de reactie.

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Pandora’s, platforma feminină de comentarii, bloguri şi opinii REALITATEA.NET
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!